İçeriğe geç
AvukatZafer Kaymak

Karar notu · Sosyal güvenlik · Prim borcu ve haciz

İş kazasını üç gün içinde SGK yerine Çalışma Bakanlığı bölge müdürlüğüne bildiren işveren, geçici iş göremezlik ödeneğinden sorumlu tutulur mu?

Yargıtay 10. HD · E. 2015/10088 · K. 2017/2072 · 14.03.2017

Mahkeme
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi
Esas / Karar
2015/10088 / 2017/2072
Tarih
14.03.2017
Oy
Oy birliği
Sonuç
Bozma
Önceki kararlar
İş Mahkemesi kararı (künyesi kararda yer almıyor)

Karardan alıntılar resmî metinden aynen

iş kazasının 13. maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sürede işveren tarafından Kuruma bildirilmemesi halinde, bildirim tarihine kadar geçen süre için sigortalıya ödenecek geçici iş göremezlik ödeneğinin Kurumca işverenden tahsil edileceği

Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olup, ilgili kuruluşu olduğu ve Bakanlığın Kuruluş amacı ile aynı amaca hizmet ettikleri gözetilerek

Uygulamaya etkisi yorum

İş kazası en geç üç iş günü içinde SGK'ya bildirilmezse, bildirime kadar geçen süredeki geçici iş göremezlik ödeneği işverenden tahsil edilir. Ancak işveren bu süre içinde kaza tutanağını SGK'nın bağlı olduğu Bakanlığın bölge müdürlüğüne sunmuşsa, bu başvurunun bildirim yükümlülüğünü karşılayıp karşılamadığı araştırılmalıdır. İşverenler bildirimi doğrudan SGK'ya, mümkünse elektronik ortamda ve süresinde yapmalıdır.

İçtihattaki yeri. Tek karar. Bakanlık ve Kurum teşkilatı sonradan değişmiştir; güncel bildirim yolu ayrıca kontrol edilmelidir.

Kararın tam metni

İlgili maddeler

  • 5510 s.K. m.13
  • 5510 s.K. m.21/2

Alıntılar kararın resmî metninden aynen aktarılmıştır. "Uygulamaya etkisi" bölümü yorumdur ve somut bir dosya hakkında hukuki görüş değildir.