İçeriğe geç
AvukatZafer Kaymak

Karar notu · Ticaret hukuku · Bankacılık: İzinsiz para çekilmesi

Para transfer şirketinin acentesi olan banka, gönderilen paranın başkasına ödenmesinden sorumlu tutulabilir mi?

Yargıtay 11. HD · E. 2016/2974 · K. 2017/2080 · 12.04.2017

Mahkeme
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi
Esas / Karar
2016/2974 / 2017/2080
Tarih
12.04.2017
Oy
Oy birliği
Sonuç
Davacı yararına bozma
Önceki kararlar
Asliye Ticaret Mahkemesi, 30.03.2015, 2014/555 E. 2015/228 K.

Karardan alıntılar resmî metinden aynen

davalı Banka'nın da sorumlu olması gerekir. Bu durumda mahkemece, davalıya acente sıfatı nedeniyle değil, doğrudan kendi şahsi sorumluluğu nedeniyle husumet yöneltildiği gözetilerek, davanın esasına girilmesi

para gönderme sırasında düzenlenen formdaki sorumsuzluk şartlarının 6098 sayılı TBK'nın 155. maddesi (818 sayılı BK 99. maddesi) çerçevesinde değerlendirilerek

Uygulamaya etkisi yorum

Uluslararası para transfer şirketi adına işlem yapan banka, gönderilen paranın gerçek alıcı yerine başkasına ödenmesi hâlinde "yalnızca acenteyim" diyerek davadan kurtulamaz; kendi şahsi sorumluluğu nedeniyle davalı olabilir. Mahkeme zararın oluşup oluşmadığını incelemeli, para gönderme formundaki sorumsuzluk şartlarını da önceden sorumsuzluk anlaşmalarının geçersizliğine ilişkin TBK m.155 çerçevesinde değerlendirmelidir.

İçtihattaki yeri. Tek karar.

Kararın tam metni

İlgili maddeler

  • 6098 s.K. m.155
  • 818 s.K. m.99

Alıntılar kararın resmî metninden aynen aktarılmıştır. "Uygulamaya etkisi" bölümü yorumdur ve somut bir dosya hakkında hukuki görüş değildir.