İçeriğe geç
AvukatZafer Kaymak

Karar notu · Ticaret hukuku · Bankacılık

Off-shore hesap davasında, fon bankasını devralan banka harçtan muaf mıdır?

Yargıtay 11. HD · E. 2016/3978 · K. 2017/2660 · 04.05.2017

Mahkeme
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi
Esas / Karar
2016/3978 / 2017/2660
Tarih
04.05.2017
Oy
Oy birliği
Sonuç
Düzelterek onama
Önceki kararlar
Asliye Ticaret Mahkemesi, 09.11.2015, 2015/176 E. 2015/656 K. (bozmaya uyularak verilen)

Karardan alıntılar resmî metinden aynen

Fon Bankası iken ... A.Ş.'ye devredilen ... A.Ş.'nin eylemlerinden dolayı açılan işbu davada bu bankayı devir alan ... A.Ş.'nin 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 140. maddesi uyarınca harçtan muaf olduğu dikkate alınmadan yazılı şekilde harç ile sorumlu tutulması

Uygulamaya etkisi yorum

Müşterinin parasının off-shore bankaya aktarılmasından doğan davada sorumluluk, işlemi yapan ve TMSF'ye devredilen bankayı sonradan devralan bankaya yöneltilebilir. Ancak fon bankasının eylemlerinden kaynaklanan bu davada devralan banka Bankacılık Kanunu'nun 140. maddesi uyarınca harçtan muaftır. Davalı banka aleyhine harç hükmedilemez; davacının yatırdığı harç karar kesinleşince iade edilir.

İçtihattaki yeri. Tek karar.

Kararın tam metni

İlgili maddeler

  • 5411 s.K. m.140

Alıntılar kararın resmî metninden aynen aktarılmıştır. "Uygulamaya etkisi" bölümü yorumdur ve somut bir dosya hakkında hukuki görüş değildir.