İçeriğe geç
AvukatZafer Kaymak

Karar notu · Tüketici hukuku · Cayma hakkı

Satıcı hizmeti sunmazsa (ör. eğitim setinin şifresini vermezse) tüketici 14 günlük cayma süresine bağlı mıdır?

Yargıtay 13. HD · E. 2015/24055 · K. 2017/12619 · 18.12.2017

Mahkeme
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi
Esas / Karar
2015/24055 / 2017/12619
Tarih
18.12.2017
Oy
Oy birliği
Sonuç
Bozma
Önceki kararlar
Asliye Hukuk (Tüketici) Mahkemesi kararı (künyesi kararda yer almıyor)

Karardan alıntılar resmî metinden aynen

6502 sayılı kanunun 47. maddesinin 4. fıkrasında mal ve hizmetin sunulduğunun satıcı ve sağlayıcı tarafından ispat edilmesi gerektiği, 6. fıkrasında ise satıcı ve sağlayıcının yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde tüketicinin cayma hakkını kullanmakta 14 günlük süreye bağlı olmadığı açıkça belirtilmiş

Uygulamaya etkisi yorum

Evde tanıtımla satılan bir eğitim setinde, satıcı hizmeti kullanmak için gereken şifreyi vermemişse tüketici 14 günlük cayma süresiyle bağlı değildir. Hizmetin sunulduğunu ispat yükü satıcıdadır. Mahkeme "14 gün içinde cayma bildirilmedi" diyerek davayı reddedemez; önce satıcının yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini incelemelidir.

İçtihattaki yeri. Tek karar; 6502 sayılı Kanun'un mesafeli/kapıdan satışa ilişkin hükmüne dayanıyor.

Kararın tam metni

İlgili maddeler

  • 6502 s.K. m.47/4
  • 6502 s.K. m.47/6

Alıntılar kararın resmî metninden aynen aktarılmıştır. "Uygulamaya etkisi" bölümü yorumdur ve somut bir dosya hakkında hukuki görüş değildir.