İçeriğe geç
AvukatZafer Kaymak

Karar notu · Taşınmaz ve gayrimenkul · Ortaklığın giderilmesi ve önalım

Paydaşlar taşınmazı fiilen bölüşmüşse, satılan paya karşı önalım hakkı kullanılabilir mi?

Yargıtay 14. HD · E. 2015/17174 · K. 2017/2116 · 20.03.2017

Mahkeme
Yargıtay 14. Hukuk Dairesi
Esas / Karar
2015/17174 / 2017/2116
Tarih
20.03.2017
Oy
Oy birliği
Sonuç
Davalı yararına bozma
Önceki kararlar
Asliye Hukuk Mahkemesi, 26.03.2015 tarihli kararı

Karardan alıntılar resmî metinden aynen

bunlardan biri kendisinin kullandığı yeri ve bu yere tekabül eden payı bir üçüncü şahsa satarsa, satıcı zamanında bu yerde hak iddia etmeyen davacının tapuda yapılan satış nedeniyle önalım hakkını kullanması Türk Medeni Kanununun 2. maddesinde yer alan dürüst davranma kuralı ile bağdaşmaz.

Bu gibi halde savunmanın genişletilmesi söz konusu değildir. Eylemli paylaşmanın varlığı halinde davanın reddi gerekir.

Uygulamaya etkisi yorum

Paydaşlar taşınmazı aralarında fiilen bölüşmüş ve her biri ayrı bir bölümü kullanıyorsa, paydaşlardan birinin kullandığı bölüme karşılık gelen payı satması üzerine diğer paydaşın önalım hakkını kullanması dürüstlük kuralına aykırıdır ve dava reddedilir. Fiili taksim, tanık beyanları ve arazideki kullanım düzeniyle ispatlanabilir. Bu kötüniyet itirazı davanın her aşamasında ileri sürülebilir ve hâkim tarafından kendiliğinden dikkate alınır.

İçtihattaki yeri. Tek karar. Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı, 14.02.1951, 17/1 kararına atıf vardır (ayrıca okunmadı).

Kararın tam metni

İlgili maddeler

  • 4721 s.K. m.2

Alıntılar kararın resmî metninden aynen aktarılmıştır. "Uygulamaya etkisi" bölümü yorumdur ve somut bir dosya hakkında hukuki görüş değildir.