İçeriğe geç
AvukatZafer Kaymak

Karar notu · Aile ve miras · Miras hukuku

Koruma önlemi olarak terekenin tespiti ölümden bir ay sonra istenemez mi?

Yargıtay 14. HD · E. 2016/5141 · K. 2017/1918 · 13.03.2017

Mahkeme
Yargıtay 14. Hukuk Dairesi
Esas / Karar
2016/5141 / 2017/1918
Tarih
13.03.2017
Oy
Oy birliği
Sonuç
Bozma
Önceki kararlar
Sulh Hukuk Mahkemesi, 09.02.2016 tarihli karar (künyesi kararda yer almıyor)

Karardan alıntılar resmî metinden aynen

Türk Medeni Kanununun 590/3. maddesindeki bir aylık süre, mirasçılar veya diğer ilgililer bakımından "hak düşürücü" bir süre olmayıp

Yasanın 590/3. maddesindeki bir aylık süre aşılmış olsa dahi, koruma önlemi olarak terekenin tespiti ve yazımı işlemi, olanaksız veya yararsız hale gelmedikçe, terekenin paylaştırılmasına kadar talep edilebilir.

Uygulamaya etkisi yorum

Koruma önlemi olarak terekenin tespiti (defter tutma), mirası kabul veya red için yapılan resmi defter tutmadan farklıdır. TMK m.590/3'teki bir aylık süre mirasçılar için hak düşürücü değildir; tespit, olanaksız veya yararsız hâle gelmedikçe tereke paylaşılıncaya kadar istenebilir. Mahkeme resmi kurumlardan ve mirasçılardan bilgi alarak ölüm anındaki mal ve hakları tespit etmelidir. Bu tespit, mal ve hakların terekeye ait olup olmadığı konusunda kesin delil oluşturmaz.

İçtihattaki yeri. Tek karar. Mirasla ilgili çekişmesiz işlere bakan daire sonradan değişmiştir.

Kararın tam metni

İlgili maddeler

  • 4721 s.K. m.589
  • 4721 s.K. m.590/3
  • 4721 s.K. m.619

Alıntılar kararın resmî metninden aynen aktarılmıştır. "Uygulamaya etkisi" bölümü yorumdur ve somut bir dosya hakkında hukuki görüş değildir.