Karar notu · Usul ve yargılama · Süreler ve adli tatil
Adli tatile rastlayan istinaf süresi hangi gün dolar: 7 Eylül mü, 8 Eylül mü?
- Mahkeme
- Yargıtay 15. Hukuk Dairesi
- Esas / Karar
- 2018/2122 / 2018/1173
- Tarih
- 27.03.2018
- Oy
- Oy birliği
- Sonuç
- Onama (kesin)
- Önceki kararlar
- Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesinin istinaf başvurusunu süre yönünden reddeden kararı; ilk derece: Asliye Hukuk Mahkemesi, 29.06.2017, 2016/486 E. 2017/204 K.
Karardan alıntılar resmî metinden aynen
HMK 104. maddede sürenin tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılmış sayılacağı düzenlendiğinden bir hafta hesabının yeni adli yılın başladığı 1 Eylül tarihinden değil, adli yılın bittiği 31 Ağustos tarihinden itibaren yapılması gerekir.
Bu şekilde karar verilmeksizin dosya bölge adliye mahkemesine gönderilmiş ise 01.06.1990 tarih 1989/3 esas, 1990/4 sayılı içtihadı birleştirme kararı gereğince dosyanın mahalline çevrilmesine gerek olmaksızın bölge adliye mahkemesi hukuk dairesi tarafından da tarafından da istinaf başvurusunun reddine karar verilebilir.
Uygulamaya etkisi yorum
Adli tatil içinde dolan süre, tatilin bittiği 31 Ağustos'tan itibaren bir hafta uzar; bu nedenle uzamış sürenin son günü 8 Eylül değil 7 Eylül'dür. 8 Eylül'de verilen istinaf dilekçesi süre geçmiş sayılır. İlk derece mahkemesi süre aşımı nedeniyle red kararı vermeden dosyayı göndermişse, bölge adliye mahkemesi de istinaf başvurusunu süreden reddedebilir. Adli tatile denk gelen süreler en geç 7 Eylül'de kullanılmalıdır.
İçtihattaki yeri. Tek karar. Atıf: YİBK 01.06.1990, 1989/3 E. 1990/4 K. ve çeşitli daire kararları (ayrıca okunmadı). Kararda uzamış sürenin son günü '7 Eylül 2018' olarak yazılmış; olay tarihlerine göre 2017 olması gerekir. Adli tatil süresine ilişkin güncel düzenleme ayrıca kontrol edilmelidir.
İlgili maddeler
- 6100 s.K. m.92/2
- 6100 s.K. m.104/1
- 6100 s.K. m.345
- 6100 s.K. m.346/1
Hesaplama araçları
Alıntılar kararın resmî metninden aynen aktarılmıştır. "Uygulamaya etkisi" bölümü yorumdur ve somut bir dosya hakkında hukuki görüş değildir.