İçeriğe geç
AvukatZafer Kaymak

Karar notu · Usul ve yargılama · Taraf ve dava ehliyeti

Kısıtlı adına vasinin açtığı yargılamanın yenilenmesi davasında vesayet makamından dava izni alınması gerekir mi?

Yargıtay 16. HD · E. 2016/2538 · K. 2017/1554 · 14.03.2017

Mahkeme
Yargıtay 16. Hukuk Dairesi
Esas / Karar
2016/2538 / 2017/1554
Tarih
14.03.2017
Oy
Oy birliği
Sonuç
Bozma
Önceki kararlar
Asliye Hukuk Mahkemesi kararı (künyesi kararda yer almıyor)

Karardan alıntılar resmî metinden aynen

vesayete ilişkin kararda, vasi olarak atanan kişiye verilmiş husumet (dava açma) izni bulunmadığı anlaşılmaktadır.

davacı vasisine Türk Medeni Kanunu'nun 462/8. maddesi hükmü uyarınca vesayet makamından "husumete izin" kararı alınması için süre verilmesi, ancak bu izinin alınmasından sonra dava ehliyeti sağlanmış olacağından

Uygulamaya etkisi yorum

Gaiplik kararı sonradan iptal edilen kişiler, bu karara dayanılarak tapularının başkası adına tescil edilmesi hâlinde yargılamanın yenilenmesi yoluna gidebilir. Ancak davacılardan biri kısıtlıysa, vasinin dava açabilmesi için vesayet makamından TMK m.462/8 uyarınca dava izni alması gerekir. Bu izin yoksa mahkeme esasa girmeden önce izin alınması için süre vermelidir. Ayrıca davada taraf olmayan kişiler adına talep olmadan karar verilemez.

İçtihattaki yeri. Tek karar. 16. Hukuk Dairesi kapatılmıştır.

Kararın tam metni

İlgili maddeler

  • 6100 s.K. m.52
  • 6100 s.K. m.54
  • 4721 s.K. m.462/8

Alıntılar kararın resmî metninden aynen aktarılmıştır. "Uygulamaya etkisi" bölümü yorumdur ve somut bir dosya hakkında hukuki görüş değildir.