Karar notu · Taşınmaz ve gayrimenkul · Ortaklığın giderilmesi ve önalım
Üzerinde çok katlı bina bulunan ortak taşınmazda ortaklık satışla mı, kat mülkiyetine geçilerek mi giderilmelidir?
- Mahkeme
- Yargıtay 20. Hukuk Dairesi
- Esas / Karar
- 2017/9317 / 2018/57
- Tarih
- 15.01.2018
- Oy
- Oy birliği
- Sonuç
- Kısmen onama, kısmen bozma
- Önceki kararlar
- Sulh Hukuk Mahkemesi kararı (künyesi kararda yer almıyor)
Karardan alıntılar resmî metinden aynen
Bu koşulların gerçekleşmesi durumunda anılan Kanunun 10. maddesinin 5. fıkrası hükmünce taşınmazda kat mülkiyetine geçilebilecek ve açılan davada ortaklığın bu yolda giderilmesine karar verilebilecektir.
kat mülkiyeti kurulmasına engel oluşturan eksikliklerin mevcut olduğu durumlarda bu eksikliklerin giderilip yasal koşullara uygun hale getirilmesi mümkün ise bunun isteyen tarafa tamamlattırılması yoluna gidilmesi gerektiği kabul edilmektedir.
Aynen taksim isteyen hissedarlara süre verilerek Kat Mülkiyeti Kanununun 12. maddesinde belirtilen eksikliklerin giderilmesi suretiyle paydaş ve bağımsız bölüm itibariyle herbir müşterek malike/paydaşa en az bir bağımsız bölüm verilerek kat mülkiyeti oluşturulması ve bağımsız bölüm ve daireler arasındaki değer farkının ise ivaz ilavesiyle denkleştirilmesi mümkün bulunmaktadır.
Uygulamaya etkisi yorum
Ortaklığın giderilmesi davasında taşınmaz üzerinde kat mülkiyetine elverişli bir bina varsa ve her paydaşa en az bir bağımsız bölüm düşüyorsa, mahkeme doğrudan satışa karar vermeden önce kat mülkiyetine geçiş yoluyla aynen taksimi araştırmalıdır. Proje, iskân ve yönetim planı gibi eksikler giderilebiliyorsa, aynen taksim isteyen paydaşa yetki ve süre verilir. Bağımsız bölümler kurayla dağıtılır, değer farkı ivazla denkleştirilir.
İçtihattaki yeri. Tek karar; Yargıtay'ın kat mülkiyetine geçiş suretiyle aynen taksime ilişkin yerleşik uygulamasını özetliyor.
İlgili maddeler
- 634 s.K. m.10/5
- 634 s.K. m.12
- 634 s.K. m.50/2
Alıntılar kararın resmî metninden aynen aktarılmıştır. "Uygulamaya etkisi" bölümü yorumdur ve somut bir dosya hakkında hukuki görüş değildir.