İçeriğe geç
AvukatZafer Kaymak

Karar notu · İş hukuku · Ücret

Süt izni kullandırılmayan kadın işçi bu süre için ücret isteyebilir mi?

Yargıtay 22. HD · E. 2015/16933 · K. 2017/19050 · 25.09.2017

Mahkeme
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi
Esas / Karar
2015/16933 / 2017/19050
Tarih
25.09.2017
Oy
Oy birliği
Sonuç
Bozma
Önceki kararlar
İş Mahkemesi kararı (künyesi kararda yer almıyor)

Karardan alıntılar resmî metinden aynen

süt izni verilmesi hususu işverenin insiyatifinde olan bir durum olmayıp, 4857 sayılı İş Kanunun 74/7. fıkrası uyarınca da bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağının işçi tarafından belirleneceği hüküm altına alınmış olup

işçinin süt izni kullanması gerektiği halde bu iznin kullandırılmaması durumunda, kullandırılmayan sürenin tespiti ile % 50 zamlı ücret üzerinden hesaplama yapılması gerektiğinin kabulünün Anayasanın 50/2. maddesine ve amaçsal yorum benimsemek suretiyle 4857 sayılı kanunun ruhuna daha uygun düşeceği

Uygulamaya etkisi yorum

Kadın işçiye bir yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için günde bir buçuk saat süt izni verilir ve bu iznin hangi saatlerde kullanılacağını işçi belirler. Bu karara göre süt izni kullandırılmazsa, kullanılamayan süre tespit edilerek %50 zamlı ücret üzerinden işçiye ödeme yapılmalıdır. Kanunda yalnızca idari para cezası öngörülmüş olması bu alacağı ortadan kaldırmaz.

İçtihattaki yeri. Tek karar; Daire'nin 13.06.2016, 2015/12878 E. 2016/17527 K. kararıyla benimsenen içtihat değişikliğine dayanıyor (ayrıca okunmadı). 9. Hukuk Dairesinin aksi yöndeki 2012 tarihli kararı ilk derece gerekçesinde anılmıştır. 22. Hukuk Dairesi kapatılmıştır; güncel uygulama ayrıca kontrol edilmelidir.

Kararın tam metni

İlgili maddeler

  • 4857 s.K. m.74/7
  • 4857 s.K. m.104
  • Anayasa m.50/2

Hesaplama araçları

Alıntılar kararın resmî metninden aynen aktarılmıştır. "Uygulamaya etkisi" bölümü yorumdur ve somut bir dosya hakkında hukuki görüş değildir.