İçeriğe geç
AvukatZafer Kaymak

Karar notu · Aile ve miras · Evlilik birliğinin korunması

Anne, çocuğa babaya haber vermeden tek başına ad koyabilir mi?

Yargıtay 2. HD · E. 2016/26017 · K. 2017/14036 · 04.12.2017

Mahkeme
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi
Esas / Karar
2016/26017 / 2017/14036
Tarih
04.12.2017
Oy
Oy birliği
Sonuç
Bozma
Önceki kararlar
Aile Mahkemesi kararı (künyesi kararda yer almıyor)

Karardan alıntılar resmî metinden aynen

Mahkemenin gerekçesine esas aldığı Nüfus Hizmetleri Kanununda çocuğun adının konulmasına ilişkin bir düzenleme olmayıp, Kanunun 15/5. maddesinde doğum olayının bildirilmesi düzenlenmektedir.

ana ve babanın, velayet hakkının kapsamı içerisinde yer alan çocuğun adı konusunda anlaşmazlığa düşmeleri halinde, ana ve baba ayrı ayrı veya birlikte hakimin müdahalesini isteyebilirler.

Uygulamaya etkisi yorum

Çocuğun adını anne ve baba birlikte koyar. Annenin doğumu nüfusa tek başına bildirebilmesi, çocuğa tek başına ad koyabileceği anlamına gelmez. Eşler çocuğun adı konusunda anlaşamazsa, eşlerden biri TMK m.195 uyarınca hâkimin evlilik birliğine müdahalesini isteyebilir. Mahkeme bu talebi "anne doğumu bildirmeye yetkilidir" gerekçesiyle reddedemez, delilleri toplayıp m.195'teki usule göre karar vermelidir.

İçtihattaki yeri. Tek karar.

Kararın tam metni

İlgili maddeler

  • 4721 s.K. m.195
  • 4721 s.K. m.339/5
  • 5490 s.K. m.15/5

Alıntılar kararın resmî metninden aynen aktarılmıştır. "Uygulamaya etkisi" bölümü yorumdur ve somut bir dosya hakkında hukuki görüş değildir.