İçeriğe geç
AvukatZafer Kaymak

Karar notu · Kira hukuku · Kira sözleşmesi ve kira bedeli

Kiracı erken tahliye edip yer hemen başkasına kiralanırsa kiraya veren makul süre kira bedeli isteyebilir mi?

Yargıtay 3. HD · E. 2017/2064 · K. 2017/7056 · 11.05.2017

Mahkeme
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi
Esas / Karar
2017/2064 / 2017/7056
Tarih
11.05.2017
Oy
Oy birliği
Sonuç
Kısmen onama, kısmen davalı yararına bozma
Önceki kararlar
Asliye Ticaret Mahkemesi kararları (birleşen 2011/111, 2011/112, 2011/129 ve 2011/130 E.)

Karardan alıntılar resmî metinden aynen

Tacir olan davalı kiracı için TBK'nun 346. maddesi uygulanması ertelenmiş olmakla, 24.03.2010 tarihli sözleşmesinin 3. maddesi ile kararlaştırılan muaccceliyet koşulu geçerli olup, tarafları bağlar.

Bu durumda erken tahliye nedeniyle makul süre kira alacağı hesaplanmasına gerek bulunmamakta olup, mahkemece kiralananın tahliye edildiği ve yeniden kiraya verildiği tarih olarak kabul edilen 06.10.2011 tarihine kadar olan kira alacağının hesaplanması

Uygulamaya etkisi yorum

Kiracı süresinden önce taşınmazı boşaltır ve kiraya veren yeri aynı tarihte başka birine kiralarsa, kiraya verenin zararı oluşmadığından ayrıca makul süre kira bedeli istenemez. Kiraya veren yalnızca tahliye ve yeniden kiralama tarihine kadar ödenmemiş kira bedellerini, yapılan ödemeler düşülerek isteyebilir. Muacceliyet şartı geçerli olsa bile sonuç bu şekilde belirlenmiştir.

İçtihattaki yeri. Tek karar. Tacir kiracılar için TBK m.346'nın uygulanmasını erteleyen süre 01.07.2020'de sona ermiştir.

Kararın tam metni

İlgili maddeler

  • 6098 s.K. m.346
  • 6101 s.K. m.2
  • 6101 s.K. m.7
  • 6217 s.K. geçici m.2

Alıntılar kararın resmî metninden aynen aktarılmıştır. "Uygulamaya etkisi" bölümü yorumdur ve somut bir dosya hakkında hukuki görüş değildir.