İçeriğe geç
AvukatZafer Kaymak

Karar notu · Kira hukuku · Kira sözleşmesi ve kira bedeli

Kiracı, kiralayana ödediği hava parasını geri isteyebilir mi?

Yargıtay 3. HD · E. 2017/3421 · K. 2017/1030 · 08.02.2017

Mahkeme
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi
Esas / Karar
2017/3421 / 2017/1030
Tarih
08.02.2017
Oy
Oy birliği
Sonuç
Bozma
Önceki kararlar
Asliye Hukuk Mahkemesi kararı (künyesi kararda yer almıyor)

Karardan alıntılar resmî metinden aynen

Mülga 818 sayılı B.K.nun 65.maddesi ve halen yürürlükte olan 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 81.maddesine göre hukuka veya ahlaka aykırı bir sonucun gerçekleşmesi amacıyla verilen şey geri istenemez.

Taraflar 10.000 $ bono bedelinin hava parası olduğunu açıkça kabul etmişlerdir. Yukarıda açıklanan yasal düzenlemelere göre davacı emredici nitelikteki yasa hükümlerine aykırı olarak ödediği hava parasını davalıdan geri isteyemeyeceğinden

Uygulamaya etkisi yorum

Kira ilişkisi kurulurken kira bedeli dışında "hava parası" olarak verilen para, hukuka aykırı bir amaçla verildiğinden sebepsiz zenginleşme yoluyla geri istenemez (TBK m.81). Bu paraya karşılık alınan bonoda ödemenin hava parası olduğu yazılıysa, bonoya dayanarak da tahsil mümkün değildir. Kararda ayrıca gerekçe ile hüküm fıkrası arasındaki çelişki de bozma nedeni sayılmıştır.

İçtihattaki yeri. Tek karar. Dava tarihinde yürürlükte olan 6570 sayılı Kanun'a dayanıyor; bu Kanun 01.07.2012'de yürürlükten kalktı.

Kararın tam metni

İlgili maddeler

  • 818 s.K. m.65
  • 6098 s.K. m.81
  • 6570 s.K. m.16
  • 6100 s.K. m.297/2

Alıntılar kararın resmî metninden aynen aktarılmıştır. "Uygulamaya etkisi" bölümü yorumdur ve somut bir dosya hakkında hukuki görüş değildir.