İçeriğe geç
AvukatZafer Kaymak

Karar notu · Kira hukuku · Kamu taşınmazlarının kiralanması

Hazine taşınmazının kiracısı temerrüde düşerse ihtarnamede kaç günlük süre verilmeli; gecikme zammı istenebilir mi?

Yargıtay 6. HD · E. 2015/11144 · K. 2016/3633 · 04.05.2016

Mahkeme
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi
Esas / Karar
2015/11144 / 2016/3633
Tarih
04.05.2016
Oy
Oy birliği
Sonuç
Bozma
Önceki kararlar
Sulh Hukuk Mahkemesi kararı (künyesi kararda yer almıyor)

Karardan alıntılar resmî metinden aynen

Kiracıya verilecek süre konut ve çatılı işyeri kiralarında en az otuz gün, ürün kiralarında en az altmış gün, diğer kira ilişkilerinde ise en az on gündür.

vadesinde ödenmeyen kira bedellerinin 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanunu'nun 51. maddesi gereğince gecikme zammı ile birlikte tahsiline karar verilmesi gerekirken

Uygulamaya etkisi yorum

Temerrüt ihtarında verilmesi gereken süre kiralananın niteliğine göre değişir: çatılı işyeri ve konutta en az 30 gün, diğer kiralarda en az 10 gün. Bir kısmı çatılı bina, büyük kısmı açık arazi olan bir yerin hangi hükümlere tabi olduğu, keşifle baskın niteliği belirlenerek tespit edilmelidir; 15 gün süre verilen ihtar bu tespite göre geçerli veya geçersiz olur. Hazine taşınmazlarının kira alacaklarında yasal faiz değil 6183 sayılı Kanun m.51'deki gecikme zammı uygulanır.

İçtihattaki yeri. Tek karar. Kira uyuşmazlıklarına bugün 3. Hukuk Dairesi bakmaktadır.

Kararın tam metni

İlgili maddeler

  • 6098 s.K. m.315
  • 6098 s.K. m.362
  • 6183 s.K. m.51

Alıntılar kararın resmî metninden aynen aktarılmıştır. "Uygulamaya etkisi" bölümü yorumdur ve somut bir dosya hakkında hukuki görüş değildir.