İçeriğe geç
AvukatZafer Kaymak

Karar notu · Kira hukuku · On yıllık uzama süresi ve fesih

Büfe ve çay bahçesi kirasında hangi kira hükümleri uygulanır; kiraya veren süre bitiminde tahliye isteyebilir mi?

Yargıtay 6. HD · E. 2015/2242 · K. 2016/115 · 19.01.2016

Mahkeme
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi
Esas / Karar
2015/2242 / 2016/115
Tarih
19.01.2016
Oy
Oy birliği
Sonuç
Bozma
Önceki kararlar
Sulh Hukuk Mahkemesi, 14.11.2014, 2014/85 E. 2014/256 K.

Karardan alıntılar resmî metinden aynen

Kiralanan yerin gayri musakkaf vasıfta olması halinde 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 299. maddesi ve devamı maddelerinde düzenlenen Genel hükümlere tabi yerlere ilişkin kira sözleşmesi hükümleri, kiralanan yerin musakkaf vasıfta olması halinde ise aynı kanunun 339. ve devamı maddelerinde düzenlenen konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerine ilişkin kanun maddeleri uygulanacaktır.

öncelikle keşif yapılmak suretiyle taşınmazın hakim unsuru da gözetilerek mevcut vasfı tespit edilerek

Uygulamaya etkisi yorum

Kiralanan yer çatılıysa konut ve çatılı işyeri kirası hükümleri uygulanır ve kiraya veren süre bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez; sözleşme kendiliğinden uzar. Çatısız (gayrimesken) bir yerse genel hükümler uygulanır ve belirli süreli sözleşme sürenin dolmasıyla sona erer. Büfe ve çay bahçesi gibi karma yerlerde hangi hükmün uygulanacağı, keşifle taşınmazın baskın niteliği belirlenerek tespit edilmelidir.

İçtihattaki yeri. Tek karar. Kira uyuşmazlıklarına bugün 3. Hukuk Dairesi bakmaktadır.

Kararın tam metni

İlgili maddeler

  • 6098 s.K. m.299
  • 6098 s.K. m.327
  • 6098 s.K. m.339
  • 6098 s.K. m.347

Alıntılar kararın resmî metninden aynen aktarılmıştır. "Uygulamaya etkisi" bölümü yorumdur ve somut bir dosya hakkında hukuki görüş değildir.