İçeriğe geç
AvukatZafer Kaymak

Karar notu · Kira hukuku · Kira sözleşmesi ve kira bedeli

Kira sözleşmesinde KDV'nin ayrıca ödeneceği yazılı değilse kiraya veren kiracıdan ayrıca KDV isteyebilir mi?

Yargıtay 6. HD · E. 2015/4278 · K. 2016/1009 · 17.02.2016

Mahkeme
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi
Esas / Karar
2015/4278 / 2016/1009
Tarih
17.02.2016
Oy
Oy birliği
Sonuç
Davacı yararına bozma
Önceki kararlar
Sulh Hukuk Mahkemesi kararı (künyesi kararda yer almıyor)

Karardan alıntılar resmî metinden aynen

Sözleşmenin özel 56. maddesinde sözleşmeden kaynaklanan vergilerden kiracının sorumlu olduğunun belirtilmesi, sözleşme ile kararlaştırılan kira parası yanında kiracının ayrıca KDV' de ödeyeceği anlamına gelmez.

Sözleşmede KDV'nin ayrıca ödeneceğine dair bir düzenleme yer almadığından kira parası içinde KDV'nin bulunduğu

Uygulamaya etkisi yorum

Kira sözleşmesinde kira bedeline ayrıca KDV ekleneceği açıkça yazılı değilse, kararlaştırılan kira bedelinin KDV dahil olduğu kabul edilir. "Sözleşmeden doğan her türlü vergi kiracıya aittir" gibi genel bir hüküm, kiracının kiranın üstüne ayrıca KDV ödeyeceği anlamına gelmez. Kiraya verenin KDV'yi ayrıca alabilmesi için sözleşmede "kira bedeli + KDV" gibi açık bir düzenleme bulunmalıdır.

İçtihattaki yeri. Tek karar. Kira uyuşmazlıklarına bugün 3. Hukuk Dairesi bakmaktadır.

Kararın tam metni

İlgili maddeler

  • 193 s.K. m.70
  • 3065 s.K. m.1/1-f
  • 3065 s.K. m.8/1-h
  • 3065 s.K. m.10/f

Alıntılar kararın resmî metninden aynen aktarılmıştır. "Uygulamaya etkisi" bölümü yorumdur ve somut bir dosya hakkında hukuki görüş değildir.