İçeriğe geç
AvukatZafer Kaymak

Karar notu · Kira hukuku · Kira sözleşmesi ve kira bedeli

Kiralananı satın alan yeni malik, kiracıya bildirim yapmadan eski malike ödenen kiraları kiracıdan isteyebilir mi?

Yargıtay 6. HD · E. 2015/7015 · K. 2016/2225 · 22.03.2016

Mahkeme
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi
Esas / Karar
2015/7015 / 2016/2225
Tarih
22.03.2016
Oy
Oy birliği
Sonuç
Bozma
Önceki kararlar
Sulh Hukuk Mahkemesi kararı (künyesi kararda yer almıyor)

Karardan alıntılar resmî metinden aynen

Kiralananı satın alan davacı T.B.K'nun 310. maddesi gereğince önceki malik kiralayanın haklarına halef olmuş ise de bunun için öncelikle kiralananı satın aldığı ve kira paralarının bundan sonra kendisine ödenmesine yönelik ihtar göndermesi gerekir.

kiracının kira paralarını önceki malike ödemesi halinde, önceki malike yapılan ödeme miktarınca davalı sorumluluktan kurtulacağından

Uygulamaya etkisi yorum

Kiralananın satışıyla kira sözleşmesi kendiliğinden yeni malike geçer. Ancak yeni malik kiracıya taşınmazı satın aldığını ve kiraların artık kendisine ödenmesi gerektiğini bildirmezse, kiracının sözleşmedeki hesaba, yani eski malike yaptığı ödemeler geçerlidir ve kiracıyı borçtan kurtarır. Taşınmaz alan kişi kiracıya derhâl yazılı bildirim yapmalı; kiracı da bildirimden sonra ödemeyi yeni malike yapmalıdır.

İçtihattaki yeri. Tek karar. Kira uyuşmazlıklarına bugün 3. Hukuk Dairesi bakmaktadır.

Kararın tam metni

İlgili maddeler

  • 6098 s.K. m.310

Alıntılar kararın resmî metninden aynen aktarılmıştır. "Uygulamaya etkisi" bölümü yorumdur ve somut bir dosya hakkında hukuki görüş değildir.