İçeriğe geç
AvukatZafer Kaymak

Karar notu · Kira hukuku · Kira ve tahliye takibi

Tahliye ihtarlı ödeme emrinde 30 günlük ödeme süresi yazılmamışsa tahliye kararı verilebilir mi?

Yargıtay 8. HD · E. 2017/5190 · K. 2018/9913 · 26.03.2018

Mahkeme
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi
Esas / Karar
2017/5190 / 2018/9913
Tarih
26.03.2018
Oy
Oy birliği
Sonuç
Bozma
Önceki kararlar
İcra Hukuk Mahkemesi kararı (künyesi kararda yer almıyor)

Karardan alıntılar resmî metinden aynen

İİK’nun 269/1. madde göndermesiyle olayımızda uygulanması gereken Türk Borçlar Kanunu’nun 315. maddesinde yer alan otuz günlük ödeme süresinin ödeme emrinde açıkça yazılması zorunlu olup, yasaya uygun olarak düzenlenmeyen ödeme emri hukuki sonuç doğurmaz.

Hukuki sonuç doğurmayan ödeme emrine bağlı olarak tahliye kararı verilemeyeceğinden, istemin reddine karar vermek gerekirken, tahliye kararı verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

Uygulamaya etkisi yorum

Konut ve çatılı işyeri kiralarında örnek 13 tahliye ihtarlı ödeme emrinde 30 günlük ödeme süresinin açıkça yazılı olması gerekir. Süre yazılmamışsa ödeme emri hukuki sonuç doğurmaz ve buna dayanarak icra mahkemesinden tahliye istenemez. Takip açılırken ödeme emri bu yönden kontrol edilmeli, eksiklik varsa yeni ve usulüne uygun bir ödeme emri gönderilmelidir.

İçtihattaki yeri. Tek karar; ödeme emrinin şekline ilişkin açık bir kurala dayanıyor.

Kararın tam metni

İlgili maddeler

  • 2004 s.K. m.269/1
  • 6098 s.K. m.315

Alıntılar kararın resmî metninden aynen aktarılmıştır. "Uygulamaya etkisi" bölümü yorumdur ve somut bir dosya hakkında hukuki görüş değildir.