İçeriğe geç
AvukatZafer Kaymak

Karar notu · Kira hukuku · Kamu taşınmazlarının kiralanması

Belediye veya vakıf taşınmazında kira süresi bitip işgal sürerse ilamsız tahliye takibi yapılabilir mi?

Yargıtay 8. HD · E. 2017/699 · K. 2017/1883 · 15.02.2017

Mahkeme
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi
Esas / Karar
2017/699 / 2017/1883
Tarih
15.02.2017
Oy
Oy birliği
Sonuç
Bozma
Önceki kararlar
İcra Hukuk Mahkemesi kararı (künyesi kararda yer almıyor)

Karardan alıntılar resmî metinden aynen

Yasal süre bitiminden itibaren ecrimisil alınacağı hüküm altına alındığından, 2886 sayılı Yasa'nın 1. maddesi uyarınca usulüne uygun yeni bir sözleşme yapılmadıkça kiracıyı fuzuli şagil kabul etmek gerekir.

Ecrimisil olarak alınması gereken paranın “kira parası” adı altında alınmış veya ödenmiş olması, taraflar arasındaki kira sözleşmesinin yenilendiği anlamına gelmez.

Kiracı olmayan kişi ya da kişiler hakkında başlatılan icra takibi ile kira alacağı ve tahliye talep edilmesi mümkün değildir.

Uygulamaya etkisi yorum

2886 sayılı Kanun'a göre ihaleyle kiraya verilen belediye, vakıf veya hazine taşınmazlarında kira süresi bittikten sonra kullanmaya devam eden kişi kiracı değil, haksız işgalcidir. İdare bu dönem için kira değil ecrimisil isteyebilir; "kira" adı altında para alınması sözleşmeyi yenilemez. Ortada geçerli kira ilişkisi olmadığından İİK m.269'a göre ilamsız tahliye takibi yapılamaz; idare mülki amirden veya mahkemeden tahliye istemelidir. Sözleşmeyi şirket adına imzalayan yetkili de kişisel olarak kiracı sayılmaz.

İçtihattaki yeri. Tek karar.

Kararın tam metni

İlgili maddeler

  • 2886 s.K. m.75
  • 5393 s.K. m.15/p-3
  • 2004 s.K. m.269

Kararda ayrıca

  • Kira sözleşmesini şirket adına imzalayan yetkili, kişisel olarak kiracı sayılır mı?

Alıntılar kararın resmî metninden aynen aktarılmıştır. "Uygulamaya etkisi" bölümü yorumdur ve somut bir dosya hakkında hukuki görüş değildir.